Základy slušného chování a dobrého marketingu pro modelky

Základy slušného chování a dobrého marketingu pro modelky

 

Už slyšíme, jak si pobouřeně odfrkáváte… JÁ se chovám slušně, JÁ jsem vynikající… no a o to právě jde… JÁ… tento pocit vlastní výjimečnosti sice k práci modelky patří, ale nesmí zastínit to, co vás učila maminka. Poděkovat, nepomlouvat, respektovat čas a práci druhého nebo prostě jen neignorovat.
Člověk by řekl, že takové chování je samozřejmostí, ale není. Leckterá krasavice sice hýří na sociálních sítích citáty a zenovými moudry, ale nepřijít bez omluvy na pracně zorganizované focení jí zřejmě karmu nekřiví.
A ano, také už slyšíme, jak se nadechujete, že i fotografové jsou nespolehliví, oslizlí nebo slibují hory doly a nakonec z něho dostanete sotva jednu fotku.  Ano… Budete s ním chtít ještě někdy fotit? Doporučíte ho kamarádce? Asi ne… A věřte, že zprávy o nespolehlivosti a špatné komunikaci se šíří rychlostí požáru v australské buši. A to jak o fotografech, tak i o modelkách  ̶  na což modelky rády zapomínají.
Faktem zůstává, že se každý může chovat, jak chce. Pokud ovšem chcete být profesionální modelkou, kterou lidé v branži uznávají a dávají jí nejlepší zakázky, bez zásad slušného chování se neobejdete. Pokud svoji prezentaci okořeníte špetkou dobrého marketingu, nic vás ve vaší kariéře nezastaví.
Abyste nemusely hledat knihy etikety a slušného chování, případně rovnou kurzy marketingu, sepsali jsme pro vás 10 zásad úspěšné a vyhledávané modelky, kterou nezastupuje agentura:

1.   Je dobré mít jméno. A tím jménem není ani Beruška69 ani KarmaZenBudhaSoul. Klient chce vědět, kdo pro něj bude fotit. Fanoušek chce uctívat konkrétní bytost. Jestli nechceš, aby se o tvém focení dozvěděl kolega v práci, tak je modeling tvůj koníček, ne budoucí kariéra. Ideálně si vybuduj svůj brand – logo, vizitky, vodotisk do fotografií a podobně.

2.   Je dobré vědět co chceš a taky o tom říct ostatním. Lidé nejsou telepati a nesledují každou slečnu na Instagramu. Modelka musí světu nejprve oznámit, že je modelka a také, že je k dispozici pro zakázky. Místo jednorožců si dej do profilu slovo „modelka“, případně jaký styl focení nebo práce preferuješ – fashion/glamour/akt/přehlídky/hostesing a podobně. Založ si facebookovou stránku jako osobnost a firemní instagramový účet (účty si propoj). Dej najevo, jak tě mají lidé s nabídkou práce kontaktovat.

3.   Nemíchej babičku s bookem. Vytvoř si jednotnou prezentaci jako modelka nebo umělec. Na profilu by měly převažovat výsledky tvé profesionální práce nad rozmazanými fotkami z fast foodu, selfíčky a buchtami od babičky. Z momentek patří na pracovní profil pouze fotky ze zákulisí focení, přehlídek nebo z nějaké významné události spojené s tvojí kariérou.

4.   Na nabídky práce se odpovídá. Klidně i stručným odmítnutím, ale nejsi pračlověk, tak komunikuj. Víme, jak vypadá schránka zpráv krásné modelky, ale dokud chceš fotit a nezastupuje tě agentura nebo manažer, je třeba se zprávami probírat, rozlišovat kvalitní nabídky práce a na ty odpovídat. Pokud jsi zaujala profesionálního fotografa a ignoruješ jeho zprávu, druhou už pravděpodobně nedostaneš. Odpověď „?“ za 14 dní se nepočítá.

5.   Nejsi carevna, ale profesionální modelka. Tak se podle toho chovej. Tvoje pozice není nadřazená fotografovi, vizážistce, návrhářce ani komukoliv jinému. Portfolio fotografa či poptávající firmy si vyhledej sama (každý profesionál má dnes dobrou prezentaci na webu či sociálních sítích). Na základě výsledku se rozhodni o možné spolupráci. Nepoužívej v komunikaci s ostatními rozkazovací způsob. Nikdo není povinen ti dokazovat svou kvalitu. Komunikuj celými větami. Piš jasně odkud jsi, jaké máš podmínky a možnosti. Odpovídej na otázky v rámci hodin a ne týdnů. Ideálně co nejdříve komunikuj po telefonu. Buď samostatná a nezávislá – pokud ti fotograf zaplatí dopravu, telefon, taxík nebo večeři, je to projev jeho dobré vůle, ne samozřejmost. Nikdo také nestojí o cukrovou panenku – popojet někam městskou dopravou nebo dojít pár metrů pěšky je normální, a ne důvod pro tvoji kyselost.

6.   Domluva platí nejen mezi gentlemany. Pokud necháš fotografa za jeho peníze pronajmout luxusní apartmán a pak bez omluvy nepřijdeš na focení, tak ti tvoje hezká tvářička u nebeské brány nepomůže a půjdeš rovnou do pekla. To platí i o přehlídkách, hostesingu a podobně. Vždy se můžeš omluvit včas, telefonicky nebo písemně. Teplota není důvodem nezvedat telefon a nekomunikovat 2 h před focením. Myslíš, že Tyra Banks někdy nedodržela dohodu? Nejúspěšnější modelky světa jsou známé právě svou absolutně přísnou pracovní morálkou. Ani chmurná nálada a pupínek na nose tě neopravňuje nezvedat telefon nebo se neomluvit včas. Pokud navíc místo domluvené práce trávíš večer na mobilu testováním nových oušek, tak jsi dítě a svůj profil modelky si raději smaž.

7.   Buď profesionál. Na akci či focení choď včas a s úsměvem, osobní problémy nech doma. Věnuj se práci, ne přátelům na mobilu. Snaž se přítomným práci ulehčit a zpříjemnit. O výsledku nerozhoduješ ty, ale všichni dohromady. Nestěžuj si, nefňukej, nepomlouvej. Energii nevysávej, ale rozdávej. Buď hvězdou, kterou chce každý vedle sebe. Pokud se ti něco zásadního nelíbí, kritizuj hned osobně mezi čtyřma očima. Pokud se ti něco líbí, pochval dotyčné veřejně.

8.   Buď vděčná. Poděkuj lidem, kteří ti dávají práci a důvěru, nebo kteří ti jinak pomáhají. U fotografií je slušnost napsat jméno fotografa, vizážistky, kadeřníka, atd. Stejně tak označuj jméno návrháře či společnosti, kterou reprezentuješ. Pokud dostaneš dárek, poděkuj. Nepodléhej kouzlu influencerky sociálních sítí nebo celebritky, ti nejlepší jsou vždy nejpokornější a ví, že sami by nic nedokázali.

9.   Respektuj práci ostatních a požadavky zadavatele. Fotografie neořezávej, neproháněj filtry, prezentuj je v dobrém rozlišení. Nepublikuj neupravené fotky bez svolení fotografa. Zeptej se, zda můžeš publikovat fotky ze zákulisí nebo ze soukromé akce. Dodržuj dohody.

10.  Dělej si vlastní názor. Nejenom v modelingu vládne moc šuškandy, domněnek a zaručených „pravd“. Nemluv za druhé. Nevěšti, co si kdo myslí a co kdo z čeho má  ̶  pravda bývá prakticky vždy jiná. Nevěř všemu, co se ti donese a neposílej dál neověřené informace. Používej mozek a vlastní intuici.

 

 Vaše Czech Beauty :-)