Záblesková světla PHOTON EUROPE

Jsou na focení venku lepší záblesková světla, nebo daylight?


Poměrně často dostávám otázku jestli je lepší venku fotit trvalými denními ( daylight), případně LED světly, nebo zda jsou lepší záblesková světla.
Na tuto otázku je velice snadná odpověď - určitě jsou lepší záblesky a dnes si povíme proč.
Ovšem, že existují výjimky, kdy můžeme trvalá světla na fotografování použít, ale je jich poměrně málo. Jedná se hlavně o situace, když fotografování probíhá při velice malé intenzitě denního světla, například, když se večer šeří, nebo ráno, když je slunce ještě nízko, případně také v zimním období kdy je celkově zatažená obloha. Trvalá světla lze také použít při svícení z palé vzdálenosti - tento způsob se používá většinou na portréty, když si fotograf přisvěcuje shora malým LED panelem, nebo oblíbeným LED ring light - kruhovým světlem.
V ostatních situacích, kdy je potřeba dorovnat, či přesvítit silné sluneční světlo, jsou trvalá studiová světla bohužel nevhodná.
Je to dáno základním faktem, že jejich intenzita je mnohem nižší, než u zábleskových světel (a většinou i systémových blesků) a i pokud je nastavíme na maximální výkon, tak se jejich světlo (pokud není zdroj v bezprostřední blízkosti) na modelu v porovnání se silným denním světlem od slunce v podstatě vůbec neprojeví.
Naproti tomu záblesková světla disponují dostatečným výkonem a například světlo o výkonu 500 Ws snadno dorovná sluneční světlo i v létě za pravého poledne, při jasné obloze.
Z toho plyne, že se zábleskovými světly můžeme pracovat bez problémů kdykoliv, ať máme zrovna slunce silné, nebo slabé.
K zábleskovým světlům je také daleka širší nabídka příslušenství pro modifikaci (tvarování) světla. Jedná se například o beauty dishe, komínky, voštiny, deep boxy, softboxy, stripboxy, studiové fotografické deštníky a podobně.


Proč jsou studiová světla zapotřebí i na fotografování venku?

Je určitě krásné, když se podaří celou scénu nasvítit přirozeným denním světlem, ale pokud si domluvíme focení v exteriéru a na akci často kromě fotografa a modelky (modelek) podílí také stylistka a vizážistka, což už vyžaduje spoustu práce s organizací a někdy je náročný i přesun na lokaci. A teď si představte, že by zrovna nebyly ideální světelné podmínky a museli jsme so otočit a domluvit se, že se na lokaci zkusíme vrátit zase zítra …
Díky zábleskovým světlům podobné problémy eliminujeme. Profesionální fotograf dokáže
pomocí studiových světel se scénou kreativně pracovat, může například na krásné scenérii vycházejícího, nebo zapadajícího slunce v pozadí nasvítit dokonale model, který by bez umělého osvětlení byl tmavý, nebo úplně černý. Dalšími světly z boku lze dokreslit poslavám linie, které dělají fotografii plastičtější, nebo kontra-světlem zezadu prozářit kontury.

Na fotografování venku jsou potřeba bateriová záblesková světla, která v posledních letech prošla ohromnou evolucí a kromě vynikající výdrže (baterie mi vystačí na 3-4 focení na jedno nabití), a možnosti ovládání intenzity i všech ostatních funkcí na dálku už většinou také funkce TTL a HSS.
Já na fotografování v exteriéru nejčastěji používám bateriová záblesková světla Photon Europe. Jako hlavní silné HD-TTL-610 s výkonem 600Ws a jako doplňkové HD 400 TTL HSS s výkonem 400Ws, které je díky jeho skladnosti, nízké hmotnosti ideální na cestování letadlem, a také ďábelsky rychle dobíjí :)


Další informace o zábleskových světlech najdete zde na: photoneurope.cz - oficiální obchodní zastoupení v ČR, je tam i mnoho dalších článků o práci se studiovými světly a příslušenstvím.